Tények és tévhitek az arctisztításról

a nem megfelelő arctisztítás bőrirritációt okozhat

Mielőtt bőrünk ápolásáról, tisztításáról döntünk, a hatóanyag kiválasztásához ismernünk kell a bőrünk működését.
Tények és tévhitek az arctisztításról Tények és tévhitek az arctisztításról Tények és tévhitek az arctisztításról

Bőrünk egy érzékszerv, részt vesz a D-vitamin szintézisben, vízvesztés elleni védelmet, immunológiai funkciót lát el és tápanyagraktár is egyben.

Legalsó rétege, a bőralja zsírszövetekben gazdag. A zsírt élő sejtek tárolják melyeket rostos kötőszövet vesz körül. Ezek a sejtek duzzadnak meg a le nem bontott salakanyagoktól, és megjelenik a cellulit.

A középső réteg az irha, ezt vastag és rugalmas rostok alkotják. Kötőszövetből, kollagénből, elasztikus rostokból áll. Ezek állapotától és víztartalmától függ bőrünk külleme, feszessége. Erekkel, idegekkel, idegvégződésekkel van behálózva. Az irharéteg erei táplálják a bőrt, az ide juttatott hatóanyagot tovább szállítják. A kozmetikai hatóanyagok bejuttatásának kiemelt támogató szerepe van ebben.

A felső hámréteg is több részből áll. A szervezet immunrendszerének részei a Langerhans-sejtek is itt találhatóak, segítenek felismerni a betolakodókat, és szerepet játszanak az allergiás folyamatok kialakulásában is. A hámréteg felső rétege a laphám, mely folyamatosan kopik, elhasználódik. 28 naponta újul meg, újabb, osztódással szaporodó élő sejtek kerülnek a helyére. Ezek az elhasznált hámrészek a bőrfelszínre kerülnek.

Védőflórájának zavartalan működése 4.5-5.5 közötti pH-értéken optimális. Kb 2 millió verejték mirigyünk van, naponta 500-800 milliliter mennyiségben választódnak ki az anyagcsere bomlástermékei.

Bőrünk ápolásának legfontosabb része a tisztítás. Nemcsak a szennyeződéseket távolítjuk el az arcunkról, de a felesleges faggyút, az elhalt hámsejteket és a baktériumokat is. A tudatos bőrápolás itt kezdődik.

Mivel bőrünk rugalmassága függ a víz- és zsírtartalomtól, ha nem vigyázunk arctisztításkor veszíthetünk ezekből. A micellás vizek hatékonyan vonzzák magukhoz a szennyeződéseket, de nemcsak a sminket távolítják el a bőr felszínéről, hanem a természetes, olajos védőrétegét is.

Az arctisztítását naponta kétszer javasoljuk, a reggeli és az esti rutin részeként. Este tökéletesen kell eltávolítanunk a sminket és a napi szennyeződéseket, hiszen a pórusok mélyére bemosott faggyúmaradékok gyulladást okozhatnak. Reggeli arctisztításnál az éjszakai regeneráló folyamatok során felgyülemlett olajat szükséges leoldanunk.

A túlzásba vitt tisztítás szintén káros, kiszárítja a bőrt, eltolja a pH értékét, mely védekezés miatt el kezd még több olajat és hámsejtet termelni.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak sminklemosó terméket használnak, attól félve, hogy az arcmosással kiszáríthatják a bőrüket. Az sem célravezető, ha csak vízzel és valamilyen arclemosó termékkel tisztítjuk meg, hiszen így a pórusokba bekerült sminkmaradványok nem távoznak maradéktalanul.

A habzó gélek általában ragyogóan tiszta arcot eredményeznek, de ez csak illúzió, hiszen ezek a termékek általában súlyosbítják a rosaceát, a gyulladást és a bőröregedést.

A jó arctisztító megfelelő pH- értékű, nagyon gyengéd, de alapos tisztító hatással bír. Legjobb, ha kizárólag olyan természetes hatóanyagokat használunk melyek egyetlen funkcióval rendelkeznek, pórusok mélyéből kioldják, magukhoz vonzzák és eltávolítják a szennyeződéseket. A tisztításkor felesleges terhelni a bőrt bőrápoló hatóanyagokkal, mert ez irritációt okozhat.

Nem megfelelő arctisztító használata esetén bőrünk nem tudja ellátni védelmi funkcióját, elindul egy gyulladásos folyamat, és a baktériumok felszaporodhatnak.

Mivel az arctisztítás ilyen fontos lépés, ezért kellő körültekintéssel fejlesztettük ki napi használatra az arctisztító ásványi pakolásunkat, mely egy funkcionális termék. Feladata: megkötni a szennyeződéseket a pórusok mélyén, és felszínre hozni. A bőr pH értékéhez alkalmazkodva a legegyszerűbb módon, finom mechanikával távolítja el maradéktalanul a szennyeződéseket.