A természet csúcstechnológiái: a huminsav és a fulvosav

A huminsav tartalmú pakolásokat már az ókorban is alkalmazták a gyógyászatban. Megfigyeléseken alapult a felhasználása: a sebesült állat megmártózott az iszapban, s a sebei begyógyultak.

A huminsavakkal való kísérletezés már az 1920-as évektől zajlik. Mi a Föld azon kitüntetett részén élünk, ahol a huminsavak a legtisztább lerakódásban vannak jelen. A Kárpát-medence ideális viszonyai közt alakulhatott ki a rendkívüli tisztaságú huminsav.

Korunkban a mikroelem hiány szinte minden embert érint.

Aki kellőképpen odafigyel az egészséges, teljes ételeket tartalmazó táplálkozásra, az sem lehet biztos abban, hogy ezáltal minden szükséges ásványi anyagot és vitamint magához vett. Az egyre inkább kizsigerelt talajokon termesztett növények nem tartalmazzák már az ember számára szükséges mennyiséget a tápanyagokból. A táplálék kiegészítő formájában szedett vitaminok azonban nem tudnak kellőképpen hasznosulni, ha nincs jelen elegendő ásványi anyag és mikroelem. A szervezet viszont csak úgy tudja a bevitt ásványi anyagokat és mikroelemeket hasznosítani, ha azok szerves molekula komplexek formájában vannak jelen. Többek között ebben lehetnek segítségünkre a huminsavak.

A huminok családjába tartozó huminsav és fulvosav legalább 70-féle ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul biológiailag jól hasznosuló formában.

A huminsavak speciális tulajdonsága, hogy képesek molekulakomplexeket létrehozni. Úgynevezett kelát kötéssel “láncolják” magukhoz a fémionokat. Így a táplálékokban lévő fémek azon része is hasznosulni tud, amely egyébként különféle behatások miatt csak alig, vagy egyáltalán nem szívódna fel.

A huminsavak megkötik a méreganyagokat. Biológiai hatásának sokszínűsége abban rejlik, hogy ‒ szerkezetéből adódóan ‒ szinte minden vegyülettípussal képes reakcióba lépni. A huminsavak nagy molekulájú polimerizált aromás vegyületek, melyek nagyon bonyolult szerkezettel és jelentős fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Kiemelkedő élettani hatásai közül kiemelnénk néhányat, melyeknek mi is élvezzük előnyeit a kezeléseink során:

 • tőzegből származó kálium-humát – ásványianyag- és illóolajtartalmának köszönhetően – méregteleníti és regenerálja a testet, antioxidáns hatású, valamint támogatja az immunrendszer működését;
 • előnyösen hat az ízületek regenerációjára, jótékony hatású nehéz mozgás, hátfájás, reuma, arthrosis, arthritis és köszvény esetén;
 • regenerálja a zúzódásokat, az izomhúzódást és a töréseket;
 • enyhíti az izom- és íngörcsöket;
 • az illóolajok baktérium- és vírusellenes hatásúak, megkönnyítik a légzést, enyhítik a panaszokat légcsőhurut, asztma, köhögés és megfázás esetén; a tüdőn át a véráramba kerülve nyugtatják a lelket;
 • jól alkalmazható pikkelysömörre, gyulladt, ekcémás bőrre és aknéra;
 • segíti a hámréteg és a bőr mélyebb rétegeinek vérellátását, hidratálja a bőrt;
 • hatékony a bőrgombákkal szemben;
 • elősegíti a véraláfutások és a vérömlenyek felszívódását;
 • gátolja a hegesedést;
 • segíti a nyirokkeringést és a méreganyagok eltávolítását a testből, közömbösíti a szabad gyököket, hozzájárul a sejtek megfelelő oxigénellátásához; jótékonyan hat az alsó végtagok duzzanata esetén;
 • kiváló kiegészítő készítmény nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelésekor;
 • támogatja a szívműködést és a vérkeringést, kiválóan alkalmazható kiegészítő készítmény érbetegségekben és aranyérre.

A tőzeg és a tőzeges talaj, azaz a természetes gyógyító föld (tudományos nevén: peloid) magas szerves anyag tartalmának – a huminsavaknak és sóiknak, a humátoknak – köszönheti széleskörű jótékony hatását. A peloidban található szerves anyagok a növényi alkotók hosszan tartó biológiai degradációjával, azaz humifikációval keletkeztek, számos mikroorganizmus közreműködésével. A peloid nemcsak különleges összetételének köszönhetően, hanem figyelemreméltó fizikai tulajdonságai miatt is egyedülálló.

Tőzeg visszajuttatása a Földbe:

A humin anyagok kritikus szerepet játszanak az ökoszisztéma működésében és egészségében. Az egészséges ökoszisztémák ellenállnak a lebomlásnak és a szennyeződésnek, valamint alkalmasak az ökoszisztéma funkcióinak ellátására, ideértve a megfelelő kation cserélő képességet, a vízmegtartó képességet és a talaj mikroorganizmusok sokszínű és egészséges populációjának megfelelő környezetet.

A humuszanyagok nagyon fontosak a kerti és növénytermesztésben, és a 20. század elejétől a mezőgazdasági termelők és tudósok felismerték és hangsúlyozták a termő talajban a megfelelő koncentráció fenntartásának szükségességét. A mezőgazdasági kutatók az 1960-as évek vége óta humin anyagokat vizsgáltak és kiterjedt tudományos adatokat gyűjtöttek róluk.

A tőzeg lápoknak komoly ökológiai szerepük van, megkötnek sokféle tápanyagot valamint szénvegyületeket is. Több ezer év óta tárolják a szénvegyületeket, és annak ellenére, hogy csak a földfelszín 3 százalékát borítja láp, mégis ezek a területek kétszer annyi szén- dioxidot kötnek meg, mint az Föld összes erdősége. Ez alapján látható válik az üvegházhatással és a bio diverzitással való összefüggés.

the Queen of the leaves

A NOBUTRIES© Formula egyedülálló a világon, ahol a gyártás során keletkezett melléktermékek gyógyítják még a Földünket is!

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy használat és tisztítás után visszajuttassuk azt a termőföldbe.

Büszkék vagyunk
az elért eredményekre

Olvass bővebben vendégeink tapasztalatairól,
vagy nézd meg a velünk készült videókat.

Büszkék vagyunk
az elért eredményekre

Olvass bővebben vendégeink tapasztalatairól,
vagy nézd meg a velünk készült videókat.

nobutries

Az érintetlen, tiszta értékeket hozzuk el Neked, hogy a tested megtapasztalja a legjobbat, amit csak kaphat. Ez a missziónk.

S. Zámbó Zsuzsanna

a NOBUTRIES alapítója

NOBUTRIES FORMULA

Prémium kozmetikumok és kezelések kristálytiszta hatóanyaggal